Κατοικία στο Ourém

Η κατοικία βρίσκεται σε ορθογώνιο αγροτεμάχιο με νότιο προσανατολισμό και κλίση προς το Νότο και τον δημόσιο δρόμο, και θέα στο κάστρο του Ourém.
Υπάρχει υψομετρική διαφορά ύψους 4,5μ μεταξύ του υψηλότερου και του χαμηλότερου σημείου του οικοπέδου.
Το έργο αντλεί έμπνευση από την αρχέτυπη απεικόνιση ενός σπιτιού, ενός πεντάγωνου του οποίου οι γραμμές σχηματίζουν τους τοίχους και τη στέγη.
Ο κύριος στόχος ήταν να ικανοποιηθούν οι αρχιτεκτονικές απαιτήσεις του αρχιτέκτονα-ιδιοκτήτη και υπεύθυνου σχεδιασμού και οι λειτουργικές ανάγκες της οικογένειάς του.

Η κτιριακή μορφή ακολουθεί το αρχετυπικό πεντάγωνο, προσπαθώντας να μην αποκλίνει από την αρχή του. Η πέργκολα αναλαμβάνει το ίδιο σχέδιο, ως προέκταση της κατοικίας.
Το κτίσμα αναπτύσσεται σε σπονδυλωτή σύνθεση, δημιουργώντας ρυθμό που αντανακλάται στις προσόψεις και τη στέγη.

Κατασκευαστικά χρησιμοποιούνται προκατασκευασμένα πανέλα από μαύρο σκυρόδεμα ορθογώνιου σχήματος-επαναλαμβανόμενες μονάδες διατεταγμένες διαδοχικά που καθορίζουν τη γεωμετρία του έργου. Ως υλικό, το μαύρο σκυρόδεμα βοηθά στην ομαλή ενσωμάτωση του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο, έχοντας ελάχιστο κόστος συντήρησης.

Από τυπικής άποψης, η κατοικία αποτελεί έναν απλό και γεωμετρικά τακτό όγκο, σχεδόν μονολιθικό, που στέκεται στο οικόπεδο κατά το μήκος της κλίσης του, σε ένα ενδιάμεσο σημείο με θέα στο δρόμο.

https://ek-mag.com/el/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-ourem/

 

User login