3

Πολυκατοικία πλήρως εξοπλισμένων διαμερισμάτων προς ενοικίαση

Project details

Location: Βόλος
Floor area: 570 τ.μ.
Status: In progress
Design: MF.designteam
Construction: MF.designteam
Category: construction

Η παρούσα πολυκατοικία στο κέντρο του Βόλου, αποτελεί αντικείμενο ολικού σχεδιασμού της ομάδας μας από την αρχιτεκτονική προσέγγιση και την στατική μελέτη μέχρι την κατασκευή και τον λεπτομερή σχεδιασμό των εσωτερικών επιμέρους διαμερισμάτων. Ο σχεδιασμός του εν λόγω κτιρίου κατοικιών βασίστηκε στην ιδέα δημιουργίας ενός όγκου του οποίου όμως είναι ευδιάκριτη η σύνδεση των ξεχωριστών τμημάτων από τα οποία αποτελείται, παραλληλίζοντας την με τη σημασία που κατέχει η ανθρώπινη μονάδα για το ευρύτερο σύνολο.

Έχοντας ως σημείο εκκίνησης αυτή τη θεμελιώδη αρχή της αρμονικής συγκατοίκησης και και του αλληλοσεβασμού σχεδιάστηκε ένα κτήριο του οποίου ζητούμενο του κτηριολογικού του προγράμματος είναι ακριβώς αυτά τα στοιχεία. Σχηματικά φαίνεται πως πρόκειται για δύο ορθογώνιους όγκους που τοποθετούνται παράλληλα ως προς την κάτοψη αλλά στην τρισδιάστατη ανάπτυξή τους αυτή η σύνδεση αποκτά μία περίτεχνη μορφολογία. Η πολυκατοικία θα διαθέτει 8 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα διαφορετικής χωρητικότητας και διάταξης, αξιοποιώντας και τη δυνατότητα ύπαρξης παταριών στο μέγιστο, με σκοπό τη στέγαση ανθρώπων και οικογενειών με διαφορετικές ανάγκες και καθημερινότητες αποτρέποντας τη “γκετοποίηση” του κτηρίου. Σε αυτό συμβάλει και ο επαγγελματικός χώρος που βρίσκεται στο ισόγειο προσφέροντας ζωντάνια και ρυθμό, τονίζοντας ξανά το στοιχείο της συνύπαρξης. Ο χώρος αυτός, με ισόγειο και πατάρι, προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για εργασία και δημιουργία μέσω της αρχιτεκτονικής του και συγκεκριμένα μέσω του άπλετου φυσικού φωτισμού που εισχωρεί στο εσωτερικό από τα γωνιακά ανοίγματα με νοτιοδυτικό προσανατολισμό.

Ογκοπλαστικά ο επαγγελματικός χώρος προεξέχει του βασικού κορμού των κατοικιών λειτουργώντας σαν σηματοδότης της εισόδου καθώς την οριοθετεί. Τέλος, το στοιχείο του χρώματος πρωταγωνιστεί και αξιοποιείται για τον τονισμό της πολυεπίπεδης όψης του κτιρίου μέσω μεταλλικών διάτρητων επιφανειών χαρίζοντας μία επιπλέον υλική ποιότητα στο κτίριο.

Η ανέγερσή της πολυκατοικίας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη για το κοινό τον Σεπτέμβριο του 2025.

User login