ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ1

Συμμετοχή σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για βρεφονηπιακό σταθμό

Project details

Location: Αθήνα
Status: Completed
Completion date: 2023
Design: MF.designteam
Category: Case Study

Η συμμετοχή του γραφείου μας σε διαγωνισμό που σχετιζόταν με τον σχεδιασμό ενός βρεφονηπιακού σταθμού στην Αττική βασίστηκε στην δημιουργία ενός συμπαγούς όγκου ο οποίος πλαισιώνεται από μία πράσινη ζώνη πλούσιας φύτευσης εντός και εκτός αυτού. Για τη διαμόρφωση της βασικής ογκοπλασίας επιλέχθηκε ένα ορθογώνιο στερεό στο οποίο αναπτύσσεται το σύνολο των λειτουργιών του κτηριολογικού προγράμματος. Ο όγκος αυτός, ενώ διασπάται όντας περιγεγραμμένος από ένα σύστημα ιδιαίτερης μορφολογίας τοιχίων αλλά και από την αφαίρεση ενός τμήματος με σκοπό τη διαμόρφωση αίθριου, οπτικά παραμένει ισχυρά δομημένος χάρη στο περιμετρικό δοκάρι που το συγκρατεί. Ως απόληξη του κτιρίου καθ’ ύψος, αναπτύσσονται δύο μονολιθικοί όγκοι που φέρουν δυναμικές στέγες με σκοπό την οπτική ελάφρυνση της συνολικής σύνθεσης καθώς και την αναγνώριση του λειτουργικού προγράμματος από τη μορφολογία. Το στοιχείο του χρώματος που εντοπίζεται τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά προσδίδει μία αρχιτεκτονική ποιότητα στη σύνθεση εξελίσσοντας τη χωρική εμπειρία για το κοινό.

Η κάτοψη του ισογείου διαμορφώθηκε έτσι ώστε η αλληλουχία των χώρων να εξυπηρετεί τη λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού. Οι δύο αίθουσες απασχόλησης των νηπίων, βάσει των τετραγωνικών, μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 68 μαθητές. Η πλούσια φύτευση με θάμνους και δέντρα στοχεύει στη βελτίωση του μικροκλίματος αλλά και της αισθητικής ποιότητας ενώ η διαφοροποίηση των υφών που επιλέχθηκε εκτός από αρχιτεκτονική επιλογή συντελεί και στην πνευματική όξυνση των νηπίων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Αντίστοιχα, στον όροφο τοποθετήθηκαν όλοι οι χώροι κίνησης των βρεφών με κυρίαρχη την αίθουσα απασχόλησης που προορίζεται για 25 βρέφη. Ο γυάλινος όγκος με την καμπυλόμορφη σκάλα -πυρήνα συλλογής όλων των κινήσεων – διαχωρίζει τις δύο ενότητες δεξιά και αριστερά της κεντρικής εισόδου και χαρίζει άπλετο φως στον όροφο με θέα προς το εσωτερικό αίθριο.

Το αίθριο στο κέντρο του κτιρίου συμβάλλει στο φυσικό φωτισμό και αερισμό στον πυρήνα του κτιρίου καθιστώντας το περισσότερο προσφιλές. Χάρη στο αίθριο και τα συρόμενα και πτυσσόμενα υαλοστάσια μεταξύ αυτού και των αιθουσών απασχόλησης των νηπίων, οι αίθουσες είναι διαμπερείς αποτελώντας μία ζώνη κίνησης μεταξύ δύο πράσινων υπαίθριων περιοχών όπου κατά τις ζεστές περιόδους είναι δυνατή η ενοποίησή τους. Η ύπαρξη βλάστησης και ψηλών δέντρων προσφέρει φυσική σκίαση και λειτουργεί ως φίλτρο του ζεστού αέρα.

User login