render1

Μονοκατοικία με σοφίτα στην εξοχή

Project details

Location: Νέες Παγασές Βόλου
Floor area: 150 τ.μ.
Status: In progress
Design: MF.designteam
Construction: MF.designteam
Category: construction

Η παρούσα κατοικία με σοφίτα, που είναι υπό κατασκευή στις Νέες Παγασές Βόλου, αποτελεί αντικείμενο σχεδιασμού της ομάδας μας συνιστώντας έναν συνδυασμό εκσυγχρονισμένων αρχιτεκτονικών επιλογών ως προς τη μορφολογία και τη λειτουργία καθώς και παραδοσιακών αναφορών μέσα από υλικά που εντοπίζονται στην περιοχή της Μαγνησίας.

Έχοντας ως σημείο εκκίνησης την ανάγκη των κατοίκων για επαφή με τη φύση και τη γη το κτίριο τοποθετήθηκε ελεύθερα στο οικόπεδο με μία κάτοψη που αναπτύσσεται σε χαράξεις γράμματος “Γ”, έχοντας προσανατολισμό προς τις γειτονικές περιοχές πρασίνου. Περιβάλλεται από έναν κήπο με πλούσια φύτευση αλλά και υψομετρικές διαφορές στους υπαίθριους χώρους για τη δημιουργία ενός ποικιλόμορφου ανάγλυφου. Ως προς την ογκοπλασία του κτιρίου, βασικό ρόλο για τη διαμόρφωσή του έπαιξε το στοιχείο της στέγης και οι αετωματικές μορφές που προκύπτουν συνδυαστικά με τους πέτρινους στέρεους όγκους που τις διακόπτουν. Οι ξύλινες πέργκολες τόσο στην αυλή όσο και στη βεράντα της σοφίτας ακολουθούν την ίδια σχεδιαστική λογική τονίζοντας τα αετωματικά μέτωπα του κτιρίου μέσω της παραλληλότητας. Επίσης η επιθυμία για άπλετο φυσικό φωτισμό οδήγησε στη δημιουργία μεγάλων ανοιγμάτων στους χώρους διημέρευσης εντείνοντας με τη σειρά τους το μονολιθικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής της κατοικίας. Τέλος, η περίφραξη αποτελούμενη από ελεύθερα τοιχία και κατακόρυφα ξύλινα στοιχεία ανάμεσα από τα οποία επιτρέπεται η άναρχη ανάπτυξη της βλάστησης συμβολίζει την κεντρική ιδέα ανάπτυξης της κατοικίας.

Η εσωτερική διαμόρφωση του κτιρίου αποτελείται από 2 επίπεδα όπου συγκεκριμένα στο ισόγειο τοποθετούνται οι χώροι της κύριας κατοικίας, δηλαδή δύο υπνοδωμάτια, καθιστικό, κουζίνα, ένα λουτρό και ένα wc ενώ ο χώρος της αποθήκης διαθέτει αυτόνομη είσοδο από την αυλή. Χαρακτηριστικό της ποιότητας του εσωτερικού χώρου αποτελεί ο πέτρινος όγκος που φιλοξενεί το τζάκι και ο οποίος είναι ορατός τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Σχετικά με την πρόσβαση της σοφίτας αυτή επιτυγχάνεται μέσω μίας ευθύγραμμης σκάλας οδηγώντας σε ένα αυτόνομο διαμέρισμα με κουζίνα καθιστικό και ένα υπνοδωμάτιο αλλά και μία βεράντα που βρίσκεται στην απόληξη του μεγάλου πέτρινου όγκου του κτιρίου.

User login